Purjolök, citron och chèvreost paj

Chevre, purjolök och citronpajEn lyxig paj som är fin nog till fest, eller en tjejkväll. Servera med en sallad och något trevligt att dricka och kvällen är gjord.

Tillagningstid: 90 minuter, inklusive en paus.
90 minuter tillagning för 6 portioner

NÄRINGSVÄRDE EN PORTION: 354 KCAL
Kolhydrater
23 g (27 E%)
Fett
21 g (54 E%)
Protein
17 g (19 E%)
*Andelen fett är hög. Livsmedelverkets rekommendationer är kolhydrater 45-60 E%, fett 25-40 E% och protein 10-20 E%. Försök kompensera för det under dagen.

IngredienserIngredienser

  • 2,5 dl grahamsmjöl
  • 50 g smör
  • 1 dl kvarg, 10% fet
  • 200 g frusen spenat
  • 3 purjolökar
  • 0,5 citron
  • 1 msk olja
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 125 g chèvreost
  • 150 g lagrad ost, t ex cheddar, svecia eller västerbottenost

TillagningsmetodHur du lagar

  1. Börja med pajdegen. Hacka ihop 2,5 dl grahamsmjöl och 50 g smör. Rör ner 1 dl kvarg och blanda väl. Ta en pajform och pressa ut degen i formen. Låt stå i kylen i 30 minuter.
  2. Tina 200 g frusen spenat.
  3. Ta en liten stund till en avslappningsövning. Sätt dig på en stol och fokusera på din andning. Andas djupt vid varje inandning och tänk ”Slappna av” i varje utandning. Andas in och ut några minuter.
  4. Sätt ungen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i 10 minuter.
  5. Hacka eller strimla 3 purjolökar. Tvätta noga och riv skalet från 0,5 citroner fint och pressa ur saften. Hetta upp 1 msk olja i en stekpanna och stek löken mjuk med citronsaften, citronskalet, 1 krm salt och 1 krm svartpeppar. Tillsätt spenaten.
  6. Häll allt i formen med pajskalet. Skär 125 g chèvreost och lägg över. Riv 150 g ost och strö över.
  7. Grädda i  ungen i 30 minuter. Servera varm eller ljummen. Ska du spara rester så kyl dem snabbt. Spenat innehåller sporer som kan bilda bakterier, som sedan kan omvandlas till nitrat. Det är inte farligt för vuxna, men kan vara skadligt för barn.

AtMerVegetariskt.se

%d