Älskar du nötcreme kanske du köper Nutella. Tyvärr innehåller den både socker och palmolja, två saker som kan vara bra att undvika. Misströsta inte, det är snabbt gjort att göra egen. Den håller i kylen minst en vecka – fast finns det något kvar efter en vecka skulle jag bli förvånad!
Portioner: Blir ca 2 dl. Har räknat att en dryg matsked är en portion, därav 12 portioner.
NÄRINGSVÄRDE EN dryg matsked: 142 KCAL | ||
---|---|---|
Kolhydrater 4 g (13 E%) | Fett 12 g (77 E%) | Protein 4 g (10 E%) |
*Andelen fett är hög. Livsmedelverkets rekommendationer är kolhydrater 45-60 E%, fett 25-40 E% och protein 10-20 E%. Försök kompensera för det under dagen. |
Ingredienser
- 3 dl / 200 g hasselnötter
- 0,75 dl / 30 g kakao
- 1 tsk vaniljpulver (vaniljessens, inte vaniljsocker)
- 2 msk kokosolja
- 3 msk flytande honung (5 msk om man vill ha sötare)
- 1 krm salt
- 3 msk vatten
Hur du lagar
- Torrosta (utan olja) 3 dl hasselnötter i en ganska het stekpanna. Gnugga bort skalen med en kökshanduk.
- Kör alla ingredienserna i en matberedare tills det blir en smet. Vill man så kan man stanna lite innan och få en konsistens med bitar i vilket är väldigt knaprigt och gott.
- Spara i en burk i kylskåpet och ha på bröd, kex eller med frukt.