4 enkla och realistiska knep för mindful eating – att äta med medveten närvaro

äta med mindfulnessMånga försöker lära sig mindful eating, eller medveten närvaro när man äter. Är du en av dem? Du kanske har gått en kurs i mindfulness, eller medveten närvaro. Där fick du kanske prova att smaka på ett russin under 30 minuter och fokusera på de olika delarna av en smakupplevelse. Övningar som dessa är bra som en ögonöppnare för hur smaker kan upplevas om man tar sig tid och fokuserar100% på smaken, men hur översätter man det i praktiken när man kanske sitter i lunchrummet eller äter med barn eller sitter själv och gärna tar en tidning som sällskap?

Här följer 4 enkla knep som är lätta att ta till sig:

 1. Bara äta, inget annat.
  Ät utan skärm och läsning. När du äter, ät. Lägg bort mobil, tv, tidningar, böcker och annat. Ät vid köksbordet istället för framför en skärm.
 2. Fullt fokus på första tuggan.
  Mindful eating, eller medvetet ätande kan vara svårt att komma ihåg under hela måltiden, så sikta på att i alla fall ha full medvetenhet vid första tuggan. Gör inget annat, bara känn smakerna, tugga långsamt, blunda om du är på ett ställe där det känns bra.
 3. När munnen är full ska gaffeln vara tom.
  Äta långsamt har du säkert hört förut eller “kasta inte i dej maten”. Ett knep för detta är att “när munnen är full ska gaffeln vara tom”. Ladda alltså inte upp gaffeln med mer mat innan tuggan du har i munnen är uppäten och i magen.
 4. Avsluta måltiden med en rutin.
  Fortsätter dina måltider efter du ätit? Några tuggor rester åker in medan du diskar? “Ska bara ta en bit choklad” efter måltiden. Gör en vana att ha en “avslutningsceremoni” när du ätit för att markera att du ätit klart. Det kan vara att tvätta händerna och smörja in dem med en trevlig handkräm, eller att tacka dej själv för att du lagat så god och nyttig mat, eller något annat du tycker känns bra. Efter det är måltiden klar.

Känns 4 nya vanor som för mycket att börja med så välj en av dessa och prova en vecka och se hur det går, sen kan du lägga till fler allt eftersom.

Vill du skriva ut bilden och sätta den på väggen så ladda ner 4 enkla mindfulness tips som en stor fil här. Lycka till!

AtMerVegetariskt.se