Korngryn används traditionellt till klassiska svenska rätter som korvkaka, pölsa och isterband. Kornen kan kokas och ätas till grytor istället för ris. Korngrynen användes på julen till julgröt innan risgrynen blev populära. Gröten ger en riktig julkänsla med kaneldoft och en mjuk värme.
Gröten är godast att äta samma dag som den lagats, men det går att spara den i kylen någon dag.
Ingredienser
- 1,5 dl korngryn
- 7 dl mjölk, 3% fett
- 2 kanelstänger
- 0,5 tsk salt
- 3 dl vatten
Till servering:
- Honung
- Kanel
- Mjölk
Hur du lagar
- Använd gärna en tjockbottnad kastrull. Han du ingen får du röra lite oftare eftersom mjölken bränner lätt. Koka 1,5 dl korngryn, 0,5 tsk salt, 2 kanelstänger och 3 dl vatten under lock i 10 minuter.
- Häll i 7 dl mjölk och koka på SVAG värme i 50 minuter. Rör med jämna mellanrum, minst var 10 minut, oftare om du inte har en tjockbottnad kastrull. Alternativt kan du koka upp gröten och dra den från värmen och låta den stå i 5 timmar inslagen i kökshandukar på en tjock skärbräda.
- Ta en liten stund till att lugna din kropp när du har en paus. Sitt ned och koppla av. Ta några djupa lugna andetag och andas in och ut. Lugnt och djupt tills du känner dig lugn och avslappnad. Tacksamhet är en stark positiv känsla, så passa på att tacka dig själv för stunden av medveten närvaro.
- Servera med honung, lite kanel och en skvätt mjölk.
Serverat med 1 tsk honung och 0,5 dl mjölk:
Kalorier: 250
Kolhydrater: 31 g
Fett: 9 g
Protein: 12 g
Kalorier: 250
Kolhydrater: 31 g
Fett: 9 g
Protein: 12 g