Grekinspirerad rätt med mild smak med många färska kryddor och lite citron. Kan även stekas i stekpanna som biffar.
Näringsvärde en portion utan pasta men med tomatsås och fetaost: 440 kcal | ||
---|---|---|
Kolhydrater 30 g (28 E%) | Fett 23 g (48 E%) | Protein 25 g (24 E%) |
*Andelen fett är hög. Livsmedelverkets rekommendationer är kolhydrater 45-60 E%, fett 25-40 E% och protein 10-20 E%. Försök kompensera för det under dagen. |
Ingredienser
- 4 dl havregryn
- 270 g marinerad tofu
- 2 dl keso, 4% fett
- 1 lök
- 3 klyftor vitlök
- 2 ägg
- 3 msk citronjuice
- 2 msk färsk hackad dill
- 3 msk färsk hackad basilika
- 3 msk färsk hackad persilja
- 1 tsk torkad oregano
- 0,5 tsk gurkmeja
- 0,5 tsk kanel
- 0,5 tsk salt
- 0,5 tsk svartpeppar
- 1 krm malen nejlika
- 1 krm malen muskotnöt
- 1 burk / ca 350 g färdig tomatsås
- 75 g fetaost
Hur du lagar
- Lägg 2,5 dl havregryn i en matberedare och mixa till grovt mjöl. Lägg i alla övriga ingredienser utom tomatsåsen och fetaosten. Pulsera tills allt är mosat och blandat. Ta ut allt och lägg i en bunke. Knåda ihop allt med händerna och lägg i kylen i 30 minuter.
- Ta en stund till medveten närvaro under tiden. Ta 10 djupa andetag så långsamt du kan.
- Sätt ungen på 175 grader.
- Rulla degen till bollar lite mindre än pingisbollar. Lägg i en ugnsfast form och baka i 20 minuter.
- Vänd bollarna, häll över 1 burk tomatsås och smula över 75 g fetaost. Grädda i ytterligare 30 minuter.
- Servera med pasta eller bara en sallad på sidan.