Gå ned några kilo med Allevo. Nej vänta nu! Smoothies!

Har några kilon att gå ned och satte mej själv på en Allevo diet. De gjorde reklam med “High Protein Low Calorie” och det lät ju bra. Det är dock inget för LCHF-are eller GI människor eftersom en portion innehåller 26g kolhydrater, och det är väl ungefär en veckas förbrukning för en LCHF-are och en dagsförbrukning för en GI-människa. Bytte i alla fall ut några mål i veckan mot chokladpulver som blandas med mjölk. Det kändes så där när jag såg den långa listan ingredienser. Det var maltodextrin, arom, emulgator och sötningsmedel i paketet… inget som lät särskilt nyttigt.

Efter några dagar tröttnar man även på chokladsmaken, det finns förvisso även jordgubb, men syntetisk jordgubb är något jag inte gillar. Jag tänkte att “det här kan jag göra bättre själv”. Jag gör ofta smoothies till mellis, eftersom det är både snabbt, gott och nyttigt och tänkte att en proteinsmoothie måste vara minst lika bra. Här är jämförelsen:

Allevo med chokladsmak innehåller:

220 kcal
19 g proteiner
26 g kolhydrater
3,5 g fett

Smoothie med kvarg, blåbär och banan innehåller:

214 kcal
16 g proteiner
42 g kolhydrater
3 g fett

Smoothie med kvarg, hallon och äpple innehåller:

222 kcal
17 g proteiner
36 g kolhydrater
3 g fett

Är du så nogräknad att du vill du spara 18 kalorier (!!!) kan du använda minimjölk istället för mellanmjölk. Då ser det ut så här för bananreceptet:

Smoothie med kvarg, blåbär och banan (på minimjölk) innehåller:

196 kcal
16 g proteiner
43 g kolhydrater
1 g fett

Är det någon som aldrig gjort smoothies förut så är det bara att lägga allt i en bunke, ta fram en stavmixer, eller lägga allt i en mixer. Kör en halv minut, sen är det klart att dricka. Här är recepten jag räknade ut kalorier, protein, kolhydrater och fett på ovan:

Recept på Smoothie med blåbär och banan

Mellanmjölk 1,5 dl
Kesella, lätt 1%, 0,75 dl
Blåbär, 2 msk
Banan, 1 st

Recept på Smoothie med kvarg, hallon och äpple

Mellanmjölk 1,5 dl
Kesella, lätt 1%, 0,75 dl
Hallon, 1 dl
Äpple, 1 st

Det naturliga smoothies receptet har faktiskt färre kalorier, och mättar längre – tycker jag i alla fall, fler naturliga ingredienser och du slipper sötningsmedlet i Allevon. Du kan dessutom variera smakerna i all oändlighet, vilket innebär att du inte tröttnar så lätt. Ta vilken frukt som helst, krydda med riven ingefära, eller kanel. Var inte rädd för att experimentera, det kan i princip aldrig bli fel. Smoothien är en klar vinnare tycker jag.

Men, vad tycker du?


AtMerVegetariskt.se