Ett lätt sätt att göra glutenfri gröt är att helt ta bort gryn. Inte bara gott – du får också 2 av dina portioner frukt och grönt för dagen. Äter du med lite kvarg så får du i dej proteiner också. Toppa med lite mandelspån så får du gott tuggmotstånd också.
Näringsvärde en portion: 304 kcal | ||
---|---|---|
Kolhydrater 57 g (74 E%) | Fett 6 g (18 E%) | Protein 6 g (8 E%) |
*Andelen protein är låg. Livsmedelverkets rekommendationer är kolhydrater 45-60 E%, fett 25-40 E% och protein 10-20 E%. Lägg till kvarg så blir det en mer balanserad måltid. | ||
+ 2 dl kvarg, fettfri: 120 kcal | ||
Kolhydrater 8 g (27 E%) | Fett 0 g (0 E%) | Protein 22 g (73 E%) |
Ingredienser
- 1 banan
- 1 äpple, gärna grönt och syrligt
- 1 msk krossade linfrön eller 1 msk från den här fröblandningen
- 1 tsk kanel
- 1 msk / 7 g mandelspån
- 1 tsk riven ingefära
- 2 dl kvarg, naturell och fettfri, alternativt yoghurt eller fil
Hur du lagar
- Mixa 1 banan och 1 äpple i en blender eller med en stavmixer till mos.
- Rör ner 1 msk krossade linfrön och 1 tsk kanel.
- Servera med 2 dl kvarg blandat med 1 tsk riven ingefära och toppa med 1 msk mandelspån.
- När du äter ta en liten stund till medveten närvaro. Njut av att du gett dig själv en nyttig start på dagen och sitt i lugn och ro och ät.