Chiafrön är innehåller både protein och omega-3 och kallas ofta för “superfood”. Får de ligga i blöt så blir de till en gelé och man kan laga mat efter raw food principen. Alltså utan att hetta upp maten. Den äts kall och är god som en sommargröt. Chiafrön smakar inte så mycket så det är bra att lägga till något smakrikt. Gröten kan också göras på t ex mandelmjölk istället för vatten. Är man vegan byter man ut honungen mot agavesirap.
NÄRINGSVÄRDE EN PORTION: 106 KCAL | |||
---|---|---|---|
Kolhydrater 7 g (35 E%) | Fett 5 g (48 E%) | Protein 4 g (17 E%) | |
*Andelen fett är hög. Livsmedelverkets rekommendationer är kolhydrater 45-60 E%, fett 25-40 E% och protein 10-20 E%. Försök kompensera för det under dagen. |
Ingredienser
- 1 msk chiafrön
- 1 msk riven kokos
- 1 tsk honung eller agavesirap
- 0,75 dl vatten
- 1 dl hallon
Hur du lagar
- Blanda allt utom hallonen i en skål. Låt stå minst 15 minuter, gärna längre eller över natten.
- Ta en liten stund till en avslappningsövning. Sitt rakt på en stol. Andas in och när du andas ut slappna av i axlarna. Andas in. När du andas ut slappnar du av i magen. Andas in. När du andas ut igen slappnar du av i benen. Andas in. När du andas ut igen slappnar du av i fötterna. Ta några djupa andetag och slappna av i hela kroppen.
- Rör om och garnera med 1 dl hallon. Njut.