Enchiladas med börnor och grönsaker i såsen. En balanserad rätt från hela kostcirkeln, och populär med barnen. En bra vardagsrätt med andra ord.
Tillagningstid: 50 minuter, inklusive en kvarts paus. Snabbare om du har färdigkokta linser.
Näringsvärde en portion: 720 kcal | ||
---|---|---|
Kolhydrater 33 g (37 E%) | Fett 16 g (42 E%) | Protein 18 g (21 E%) |
*Andelen fett är hög. Livsmedelverkets rekommendationer är kolhydrater 45-60 E%, fett 25-40 E% och protein 10-20 E%. Försök kompensera för det under dagen. |
Ingredienser
- 2 stora / 200 g morötter
- 300 g kålrot
- 3 / 200 g rödlök
- 1 msk olja
- 2 klyftor vitlök
- 1 tsk spiskummin
- 1 tsk paprikapulver
- 1 tsk malen ingefära
- 1 tsk salt
- 1 tsk sambal olek
- 1 burk / 230 g kokta svarta bönor
- 1 liten burk / 140 g kokta majskorn
- 1 burk / 400 g krossade tomater
- 0,5 tsk salt
- 1 tsk honung
- 2 krm cayennepeppar
- 8 tortilliabröd
- 150 g riven ost
Hur du lagar
- Sätt ugnen på 220 grader.
- Skala och riv 2 morötter och 200 g kålrot grovt. Skala och finhacka 3 rödlökar. Hetta upp 1 msk olja i en stekpann, pressa i 2 klyftor vitlök och stek grönsakerna mjukt i ca 5 minuter.
- Krydda i stekpannan med 1 tsk spiskummin, 1 tsk paprikapulver, 1 tsk malen ingefära, 1 tsk salt och 1 tsk sambal olek.
- Öppna 1 burk svarta bönor och 1 burk majs, skölj, låt rinna av och lägg i stekpannan.
- Ta en bunke och blanda 1 burk krossade tomater, 0,5 tsk salt, 1 tsk honung och 2 krm cayennepeppar.
- Fördela bönröran i 8 tortilliabröd, rulla dem och lägg i en ugnsfast form. Häll över tomatsåsen och riv 150 g ost och strö över.
- Grädda i mitten av ugnen i 15 minuter.
- Ta en stund till medveten närvaro. Diska i lugn och ro. Duka i lugn och ro. Finns tid över, ta en stund och djupandas.
- Servera med en sallad.