Det faktum att förutom att vara krämig och god är den här lasagnen även snabblagad, vilket gör den till en kandidat för vardagsmat.
Det är ett ICA-recept som jag moddat lite till egen smak.
Tillagningstid: 1 timme, inklusive en paus när lasagnen gräddas.
Ingredienser
- 1 paket / 400 g färdigkokta svarta bönor
- 1 paket / 400 g färdigkokta kidneybönor
- 1 stor gul lök
- 3 klyftor vitlök
- 1 morot
- 1 st / ca 300 g zucchini
- 2 påsar / 140 g babyspenat
- 5 dl lätt crème fraîche, 15% fett
- 1 paket / 400 g krossade tomater
- 2 dl färsk hackad basilika
- 1 tsk torkad oregano
- 1 tsk paprikapulver
- 0,5 tsk chilipulver eller sambal olek
- 2 tsk salt
- 1 tsk peppar
- 12 lasagneplattor, gärna av bönor för extra protein
- 1 dl / 50 g riven stark ost som t ex cheddar
Hur du lagar
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skölj 1 paket svarta bönor, 1 paket kidneybönor och 2 paket babyspenat låt dem rinna av.
- Leta fram en riktigt stor bunke, din största.
- Gör en röra i bunken: Hacka och lägg i 1 stor lök, pressa ner 3 klyftor vitlök, riv 1 morot grovt och hacka 1 zucchini i små tärningar. Rör ner 4 dl crème fraîche – spara 1 dl till senare – med 1 paket krossade tomater, 2 dl basilika och övriga kryddor: 1 tsk oregano, 1 tsk paprikapulver, 0,5 tsk chilipulver, 2 tsk salt och 1 tsk peppar. Rör ner även bönor och spenat och blanda allt.
- Lägg lasagneplattor i botten av en ungssäker form. Varva röran och plattor i lager. Avsluta med röran och 1 dl crème fraîche som är kvar och strö över 1 dl riven ost.
- Grädda i mitten av ugnen i 40 minuter med aluminiumfolie över. Under tiden kan du ta en liten stund till medveten närvaro. Läs en bok eller lyssna på musik eller gör något annat avkopplande.
- Servera lasagnen med en sallad. Den håller i kylen i ett par dagar.
Vegetarisk snabbmat – 10 recept under 30 minuter

Ibland kan det vara svårt att få tiden att räcka till. “Vegetarisk snabbmat – 10 recept under 30 minuter” innehåller 10 lättlagade och nyttiga vegetariska recept som innehåller tillräckligt med protein för vegetarianer. Alla tar under en halvtimme att laga – snabb vardagsmat ger mer tid över för annat, till exempel att ta det lite lugnt, därför är boken även packad med mindfulnessövningar. Recept som ingår:
- Majsbiffar med bönor och pepparrot
- Fetaostburgare med pesto och spenat
- Snabb pastarätt med bönor
- Stekt “råkostsallad” med bönor och quinoa
- Rotsellerisallad med linser och spenat
- Ljummen sallad med linser, pistaschnötter, vindruvor och fetaost
- Färgglad stirfry
- Skafferi-chili – vegetarisk och färdig på en kvart
- Chili con sojafärs – och mycket bönor
- Mathavre med linser och halloumi
E-bok (pdf format) – 39 kr:
Tryckt bok:
Hos Amazon.com och Amazon.co.uk.
