Rabarberkräm är en tidig sommardessert, men hittar man frysta eller har sparat undan frysta rabarber i frysen av sommarskörden kan man göra en kräm med julig smak, kryddad med apelsin och russin. Krämen är lite sur, vill man ha lite sötare kan man lägga till lite honung.
Portioner: 4 småportioner.
NÄRINGSVÄRDE EN PORTION: 78 KCAL | ||
---|---|---|
Kolhydrater 15 g (84 E%) |
Fett 0,5 g (6 E%) |
Protein 2 g (10 E%) |
*Andelen kolhydrater är hög. Livsmedelverkets rekommendationer är kolhydrater 45-60 E%, fett 25-40 E% och protein 10-20 E%. Försök kompensera för det under dagen. |
Ingredienser
- ca 3 stjälkar / 500 g rabarber utan blast
- 1 apelsin
- 1 dl russin
- (2-4 msk honung om man vill ha krämen lite sötare)
Hur du lagar
- Tvätta och skär 500 g rabarber i bitar. Pressa saften ur 1 apelsin. Tvätta skalet (köp helst ekologisk eftersom du använder skalet i maten) och riv 1 tsk apelsinskal fint, bara det yttersta orangea på skalet ska med, det vita har en besk smak. Vill du riva allt skal kan du frysa in det och ha som krydda i bakning senare. Hacka 1 dl russin. Lägg allt i en gryta och koka upp med lock på grytan. Sjud sedan i ca 15 minuter tills krämen tjocknat. Smaka av krämen, den kan vara lite sur, så vill du ha en sötare kräm, lägg till 2-4 msk flytande honung.
- Låt krämen svalna och servera med några matskedar ovispad grädde.
- Ta en stund till medveten närvaro innan du äter. Sitt ner och ta några lugna djupa andetag. Njut av att ha gjort en fin efterrätt.