Palak paneer är en indisk vegetarisk gryta. En av mina favoriter som jag kan laga varje vecka. Palak betyder spenat och paneer är en ost. Den här varianten har lite mer tomat än många recept. Styrkan är medium, gillar du stark mat så öka på mängden chili. Paneer är en färskost man kan göra själv, men då tar det förstås mer tid. Hittar man inte paneer i affären kan man använda halloumi, tofu eller annan ost, jag har faktiskt till och med använt vanlig prästost, och det smakar gott även det!
Tillagningstid: 20 minuter, om du har färdig paneer.
NÄRINGSVÄRDE EN PORTION: 105 KCAL | ||
---|---|---|
Kolhydrater 27 g (38 E%) | Fett 55 g (37 E%) | Protein 18 g (25 E%) |
Osten (paneer) och 2 msk olja som den är stekt i innehåller: 283 kcal | ||
Kolhydrater 0 g (0 E%) | Fett 24 g (80 E%) | Protein 13 g (20 E%) |
1 dl ris innehåller: 65 kcal | ||
Kolhydrater 39 g (91 E%) | Fett 0 g (0 E%) | Protein 4 g (9 E%) |
Totalt för hela rätten: 453 kcal | ||
Kolhydrater 46 g (33 E%) | Fett 31 g (51 E%) | Protein 21 g (16 E%) |
Ingredienser
- 1+2 msk olja
- 1 lök
- 3 klyftor vitlök
- 2 cm färsk ingefära eller 0,5 msk riven färsk ingefära
- 1 röd chili / 0,75 tsk sambal oelek
- 0,5 tsk garam masala
- 1 tsk gurkmeja
- 1 tsk malen koriander
- 1 tsk spiskummin
- 1 krm salt
- 1 burk / 400 g krossade tomater
- 400 g spenat, fryst eller färsk
- 0,5 dl matlagningsgrädde
- 250 g paneer, halloumi, tofu eller annan ost
- 1 knippe färsk koriander
Hur du lagar
- Skala och hacka 1 lök, 3 klyftor vitlök och 1 röd chili eller 0,5 tsk sambal oelek. Riv 2 cm ingefära. Stek allt med 1 msk olja och lägg i kryddorna: 0,5 tsk garam masala, 1 tsk gurkmeja, 1 tsk malen koriander, 1 tsk spiskummin, 1 krm salt. Stek några minuter på medium värme tills löken är mjuk.
- Häll i 1 burk krossade tomater, 400 gram spenat och 0,5 dl matlagningsgrädde. Koka ihop några minuter.
- Skär osten i bitar och stek i 2 msk olja. Osten ska inte smälta utan bara paneras. Lägg i den i grytan och ta från värmen. Garnera med färsk koriander. Servera gärna med ris.
- Medan du äter så ta en stund till att äta med medveten närvaro. Ät i lugn och ro. Känn smakerna. Stressa inte. Läs inte. Bara ät. Långsamt. Njut.
- Sparar du rester så kyl dem snabbt. Spenat innehåller sporer som kan bilda bakterier, som kan omvandlas till nitrat. Det är inte farligt för vuxna, men kan vara skadligt för barn.