Palak paneer – indisk spenat- och ostgryta

palak paneer spenat och ostgrytaPalak paneer är en indisk vegetarisk gryta. En av mina favoriter som jag kan laga varje vecka. Palak betyder spenat och paneer är en ost. Den här varianten har lite mer tomat än många recept. Styrkan är medium, gillar du stark mat så öka på mängden chili. Paneer är en färskost man kan göra själv, men då tar det förstås mer tid. Hittar man inte paneer i affären kan man använda halloumi, tofu eller annan ost, jag har faktiskt till och med använt vanlig prästost, och det smakar gott även det!
Tillagningstid: 20 minuter, om du har färdig paneer.
20 minuter tillagning för 4 portioner

NÄRINGSVÄRDE EN PORTION: 105 KCAL
Kolhydrater
27 g (38 E%)
Fett
55 g (37 E%)
Protein
18 g (25 E%)
Osten (paneer) och 2 msk olja som den är stekt i innehåller: 283 kcal
Kolhydrater
0 g (0 E%)
Fett
24 g (80 E%)
Protein
13 g (20 E%)
1 dl ris innehåller: 65 kcal
Kolhydrater
39 g (91 E%)
Fett
0 g (0 E%)
Protein
4 g (9 E%)
Totalt för hela rätten: 453 kcal
Kolhydrater
46 g (33 E%)
Fett
31 g (51 E%)
Protein
21 g (16 E%)

IngredienserIngredienser

  • 1+2 msk olja
  • 1 lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 cm färsk ingefära eller 0,5 msk riven färsk ingefära
  • 1 röd chili / 0,75 tsk sambal oelek
  • 0,5 tsk garam masala
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 tsk malen koriander
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 krm salt
  • 1 burk / 400 g krossade tomater
  • 400 g spenat, fryst eller färsk
  • 0,5 dl matlagningsgrädde
  • 250 g paneer, halloumi, tofu eller annan ost
  • 1 knippe färsk koriander

TillagningsmetodHur du lagar

  1. Skala och hacka 1 lök, 3 klyftor vitlök och 1 röd chili eller 0,5 tsk sambal oelek. Riv 2 cm ingefära. Stek allt med 1 msk olja och lägg i kryddorna: 0,5 tsk garam masala1 tsk gurkmeja1 tsk malen koriander1 tsk spiskummin1 krm salt. Stek några minuter på medium värme tills löken är mjuk.
  2. Häll i 1 burk krossade tomater, 400 gram spenat och 0,5 dl matlagningsgrädde. Koka ihop några minuter.
  3. Skär osten i bitar och stek i 2 msk olja. Osten ska inte smälta utan bara paneras. Lägg i den i grytan och ta från värmen. Garnera med färsk koriander. Servera gärna med ris.
  4. Medan du äter så ta en stund till att äta med medveten närvaro. Ät i lugn och ro. Känn smakerna. Stressa inte. Läs inte. Bara ät. Långsamt. Njut.
  5.  Sparar du rester så kyl dem snabbt. Spenat innehåller sporer som kan bilda bakterier, som kan omvandlas till nitrat. Det är inte farligt för vuxna, men kan vara skadligt för barn.

AtMerVegetariskt.se