Hälsosamma fullkornsscones som kan lagas hemma i ditt kök eller ute på vandringen på ett stormkök.
Tillagningstid: 30 minuter, inklusive 10 minuters paus.
Näringsvärde två små scones: 593 kcal | |||
---|---|---|---|
Kolhydrater 64 g (40 E%) | Fett 34 g (47 E%) | Protein 21 g (13 E%) | |
*Andelen kolhydrater är låg och andelen fett hög. Livsmedelverkets rekommendationer är kolhydrater 45-60 E%, fett 25-40 E% och protein 10-20 E%. Försök kompensera för det under dagen. | |||
+ 2 msk mjukost och 1 tsk marmelad: 98 kcal | |||
Kolhydrater 6 g (25 E%) | Fett 7 g (66 E%) | Protein 2 g (9 E%) |
Ingredienser
- 0,5 dl / 25 g hasselnötter
- 1 dl fiberhavregryn
- 2,25 dl dinkelmjöl, fullkorn (eller vanligt mjöl)
- 2 msk krossade linfrön
- 0,5 msk bakpulver
- 1 krm salt
- 1 dl turkisk yoghurt, 10% fett
- 1,5 msk smör
Servera med
- 4 msk mjukost
- 2 tsk marmelad
Hur du lagar
- Värm ugnen till 175 grader.
- Hacka 0,5 dl hasselnötter grovt, blanda alla torra ingredienser. Ska du ta med degen ut och laga på ett stormkök så blanda alla torra ingredienserna i en ganska stor påse, ca 5 liter.
- Fördela 1,5 msk smör i blandningen och rör sedan ner 1 dl turkisk yoghurt. Ska du baka ute så blanda smör och yoghurt i en annan påse.
- Knåda degen. Ute på fält rör du ner smöret och yoghurten i påsen med de torra ingredienserna, sen kan du knåda hela påsen.
- Dela degen och forma den till 4 ganska platta scones, det är alltid trevligt att nagga dem med en gaffel.
- Grädda i ugnen i ca 12 minuter. Bakar du på stormkök så ha låg värme och baka ett par minuter på varje sida.
- Ta en liten stund till medveten närvaro. Njut av din omgivning. Ta några långa djupa andetag och tänk på vad du har. Var tacksam för vad du har.
- Servera varje scone med 1 msk mjukost och 0,5 tsk marmelad eller annat valfritt pålägg.
Mums, så gott det ser ut! Bakade själv scones idag 🙂