Citrondoftande kokostoppar – utan något extra fett

Citrondoftande kokostopparKokos innehåller mycket fett, så det är onödigt att tillsätta extra när det går att baka utan. Vanliga kokostoppar innehåller också mycket socker, men inte heller det behövs. Man kan göra dem utan fettet och med bara lite sötning. Grädda dem bara inte för länge, för då kan de bli lite torra. Vill du använda fett, så använd kokosoja, en matsked eller två räcker. Med citronskal smakar de fräscht och läckert.

Tillagningstid: 25 minuter, inklusive en paus.

25 minuters tillagning för 10 portioner

Näringsvärde en kaka: 136 kcal
Kolhydrater
3 g (9 E%)
Fett
12 g (82 E%)
Protein
3 g (9 E%)
*Andelen fett är hög. Livsmedelverkets rekommendationer är kolhydrater 45-60 E%, fett 25-40 E% och protein 10-20 E%. Försök kompensera för det under dagen.

IngredienserIngredienser

  • 2 citroner, skalet
  • 3 ägg
  • 1,5 msk agavesirap, eller honung
  • 4,5 dl riven kokos

TillagningsmetodHur du lagar

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vill du använda fett, så smält kokosoljan (inte kokosfett i silverpaket, utan kokosolja, finns vanligtvis i glasburk) om den har stelnat genom att spola burken under varmvatten eller ställa den i ett varmvattensbad som är över 25 grader.
  3. Tvätta 2 citroner och riv skalet fint.
  4. Vispa 3 ägg i en bunke. Rör ner kokosoljan om du använder fett, 1,5 msk agavesirap, citronskal och 4,5 dl riven kokos i bunken.
  5. Lägg ut bakplåtspapper på en plåt och klicka ut smeten i 10 toppar. Grädda 14 minuter mitt i ugnen.
  6. När kakorna är i ugnen, ta en liten stund till medveten närvaro. Dra fram en stol och sätt dig så att du känner dofterna från ugnen. Blunda och andas lugnt in och ut genom näsan. Hur doftar maten? Vilka dofter är starkast? Vad händer i kroppen när du luktar? Börjar magen kurra? Sitt och bara andas in och ut genom näsan någon minut.

AtMerVegetariskt.se