Den här auberginerätten har en rökt smak och är en mysig vintervärmare. Rätten lagas bäst långsamt eftersom det tar lite tid att utveckla smakerna. Sparar du den så smakar den ännu bättre nästa dag. Servera gärna med ris eller bulgur och garnera med riven parmesanost. Rätten är vegansk förutom parmesanosten.
Tillagningstid: 90 minuter, 30 minuter förberedelse och 1 timmes puttrande i grytan.
Näringsvärde en portion: 218 kcal | ||
---|---|---|
Kolhydrater 26 g (45 E%) | Fett 11 g (43 E%) | Protein 7 g (12 E%) |
+ 1 msk riven parmesanost innehåller: 21 kcal | ||
Kolhydrater 0 g (0 E%) | Fett 1 g (53 E%) | Protein 2 g (47 E%) |
Ingredienser
- 2 st / 900 g auberginer
- 2 lökar
- 2 msk olivolja
- 2 msk grön pesto
- 2 burkar / 800 g krossade tomater
- 1 msk oregano
- 1 tsk paprikapulver
- 1 tsk chilipulver
- 0,5 tsk salt
- 0,5 tsk peppar
Servera med:
- 6 msk / 40 g riven parmesanost
Hur du lagar
- Skala 2 auberginer och skär dem i 1 centimeter tjocka skivor. Sprid ut dem i ett såll eller på en bakplåt. Salta med mycket salt på båda sidorna. Låt saltet dra i 20 minuter tills de börjar ”svettas”. Den här processen gör att såsen blir sötare och inte får en bitter smak.
- Gör några situps, stretcha lite, lägg fötterna i högläge, ta en paus, meditera eller gör vad du gillar att göra.
- Efter 20 minuter – eller mer – skala och hacka 2 lökar och bryn dem i 1 msk olja. Sätt dem åt sidan.
- Skölj varje aubergineskiva och krama ur saften innan du tärnar dem och steker dem i stekpannan med 1 msk olja. Lägg till 2 msk grön pesto och stek auberginen på låg värme tills den är mjuk. Det tar ungefär 10 minuter. Rör regelbundet.
- Lägg i löken med 2 burkar krossade tomater, 3 dl vatten, 1 msk oregano, 1 tsk paprikapulver, 1 tsk chilipulver, 0,5 tsk salt och 0,5 tsk peppar.
- Låt såsen puttra i minst 20 minuter, den kan koka i upp till en timme, det gör bara smaken bättre. Servera med riven parmesanost.