Ricotta och citronpannkakor med mango- och hallonpuré

Ricotta och citronpannkakor med hallon och mango pureRicotta och citronpannkakorna med lönnsirap och fruktpuré är riktiga lyxpannkakor. De kan ätas både till en lyxig måltid eller som efterrätt.
Pannkakorna blir fluffigare än vanliga pannkakor eftersom äggvitorna är vispade. Citron ger dem en syrlig smak.
2 portioner – eller 4 pannkakor.
30 minuter tillagning för 2 portioner

Näringsvärde en portion med 2 pannkakor: 569 kcal
Kolhydrater
51 g (36 E%)
Fett
32 g (51 E%)
Protein
18 g (13 E%)
*Andelen fett är hög. Livsmedelverkets rekommendationer är kolhydrater 45-60 E%, fett 25-40 E% och protein 10-20 E%. Den sammansatta måltiden ligger närmare rekommendationerna.
+ En portion mango- och hallonsalsa innehåller: 163 kcal
Kolhydrater
35 g (89 E%)
Fett
1 g (6 E%)
Protein
2 g (5 E%)

IngredienserIngredienser

  • 2 ägg
  • 2 dl / 200 g ricotta eller Philadelpia cream cheese
  • 0,5 citron
  • 2 msk lönnsirap eller honung
  • 1 dl mjöl
  • 0,5 dl potatismjöl
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt
  • 0,25 tsk vaniljessens (eller 1 tsk vaniljsocker)
  • 2 msk smör

Ingredienser till mango- och hallonpuré

  • 1 mango (eller 300 g frusen mango)
  • 2 dl hallon
  • 2 msk lönnsirap eller honung
  • 1 msk citronjuice

TillagningsmetodHur du lagar

  1. Börja med salsan: Dela 1 citron på hälften, tvätta den noga och pressa ur 1 msk citronjuice. Riv sedan skalet fint och spara det.
  2. Skala och finhacka 1 mango och blanda i en skål med 2 dl hallon, citronjuice och 2 msk lönnsirap. Använder du frusen mango så tina den först. Om du ha en slät salsa kan du mixa den med en stavmixer. Sätt salsan åt sidan.
  3. Knäck 2 ägg i en skål och lyft över äggulorna till en annan skål.
  4. Blanda äggulorna med 2 dl ricotta, rivet citronskal och 2 msk lönnsirap.
  5. I en tredje skål blanda 1 dl mjöl, 0,5 dl potatismjöl, 0,5 tsk bakpulver, 0,5 tsk salt och 0,25 tsk vaniljessens. Blanda ned mjölblandningen i skålen med äggulorna.
  6. Vispa äggvitorna några minuter med en elvisp tills det blir vitt, ungefär som mjukt vispad grädde. Vänd ned äggvitorna försiktigt i smeten.
  7. Smält 1 msk smör i en stekpanna och stek 2 pannkakor åt gången på låg värme. De bränner lätt. Stek några minuter på varje sida, men bevaka dem noga.
  8. Servera pannkakorna med mango- och hallonpurén.
  9. Ta en liten stund till medveten närvaro – att känna vad du äter. Koppla på dina sinnen och känn hur maten smakar, vad den har för konsistens, hur den känns att tugga. Se på maten, vad har den för färg?

AtMerVegetariskt.se