Ekologisk ost – när kommer det?

ostSom konsument har man ju kunnat handla ekologisk mjölk i nästan varje affär i många många år. Men, varför finns det så lite ekologisk ost? Jag frågar mejerier och butiker. Läs deras svar.

Fråga: Varför finns det så mycket ekologisk mjölk men så lite ekologisk ost?

Logo ArlaArlas svar

Än så länge har efterfrågan varit lite försiktig på ekologisk ost. Främst beroende på det stora kontantutlägget som ost i sig innebär och skillnaden det blir för en ekologisk ost. För att tillverka 1 kg ost går det åt 10 liter mjölk så det blir en relativt stor prisskillnad per utlägg.
Vi ser nu att även efterfrågan på ekologisk ost ökar så nu finns det bättre möjligheter att kunna lansera fler goda ekologiska ostar från Arla. Jag kan inte säga så mycket mer tyvärr,  men vi jobbar med frågan!

Logo NorrmejerierNorrmejeriers svar

Vi har tyvärr ingen ekologisk ost i vårt sortiment och det beror på att vi har för lite ekologiks mjölkråvara. För att tillverka ost så behövs det stora mängder mjölk , för att göra 1 kg ost så behövs 10 liter mjölk.

Logo SkånemejerierSkånemejerier

Vi har ekologisk ost under varumärket Hjordnära och om du följer länken nedan kan du läsa mer om vårt ekologiska sortiment. http://www.hjordnara.se/vaara-produkter/I takt med den kraftigt ökade efterfrågan på ekologisk ost tittar vi på att eventuellt bredda vårt sortiment framöver, vi har dock varit i en bristsituation under några månader. På grund av lagringstider är det långa ledtider och det tar därför ett tag innan man kan se ett breddat sortiment på marknaden.

Logo AxfoodAxfood

Det är begränsad tillgång på ekologisk mjölk. Vi ser över detta och håller på att ta fram även ekologiska ostar. Vilka sorter det blir, och exakt när de kommer kan jag inte säga i dagsläget. Produktutvecklingsarbetet tar dock lite tid.

Logo CoopCoop

Har ännu inte svarat – alla fick mejlet på samma gång… lite långsam kundsupport?

Logo ICAICA

Den främsta anledningen är att den ekologiska mjölken i första hand går till mejeriproduktionen. En annan är att det inte har varit så stor efterfrågan på ekologisk ost fram till för ca ett halvår sedan, men nu ser vi en ökad efterfrågan.

Logo LidlLidl

Vi arbetar aktivt med att förbättra vårt ekologiska sortiment i våra butiker.
Vi säljer ekologiska mjölk under märket Ängens, samt ekologisk nötfärs under märket Svea Lantkött. Dessa är även KRAV-märkta.
Vårt sortiment kommer att utvecklas, och vi har lagt in din förfrågan som ett önskemål till sortimentet.
Vi på Kundtjänst kan inte lova något, men du är välkommen att hålla utkik.
(Nu var det ju ost jag undrade över och inte resten…)

Logo MathemMathem.se

Jag får be dig kontakta någon producent så som Arla på arla.se.
Vi säljer ju endast varorna, och vi tycker samma sak, de saknas ekologiska alternativ.

Logo Willy:sWilly:s

Ekologisk mjölk finns inte i väldigt stora mängder. Vi på Willys har en lätt, en mellan och en ”vanlig” ekologisk mjölk. Men ju mer efterfrågan ju fler producenter vill ställa om sin produktion till ekologisk produktion. Samma sak gäller på ost: blir efterfrågan större vill producenterna, våra leverantörer, ställa om sin produktion till ekologisk vilket så klart är bra. På Willys har vi några ekologiska ostar, både vanlig påläggsost men också dessertost. Ju mer vi säljer av detta, det vill säga ju fler kunder som vill ha det, ju större krav ställer vi på leverantörerna i sitt led.

 

Kanske dags att starta en namninsamling då?

AtMerVegetariskt.se