Nyponsoppa utan socker eller sötningsmedel

Nyponbuske nyponsoppa utan sockerTa tillvara höstens nypon och skörda vitaminer från naturen. Laga en nyponsoppa utan socker. Nypon är fulla av C-vitmin, betakaroten och flavonider. De sägs även vara bra för leder, och främst då strandnypon.
Tiden för att plocka nypon har inte räknats in i tillagningstiden.
60 minuter tillagning för 3 portioner

Näringsvärde en portion: 183 kcal
Kolhydrater
44 g (99 E%)
Fett
0 g (0 E%)
Protein
1 g (1 E%)
*Den här kalkylen är väldigt ungefärlig, det var dels svårt att hitta en referens för hur många kalorier färska nypon har och dels svårt att veta hur mycket som silas bort och hur mycket som blir kvar. Beräkningen är den maximala kalorimängden, alltså om allt är kvar.

IngredienserIngredienser

  • 5 dl nypon
  • 5 dadlar

TillagningsmetodHur du lagar

  1. Hitta en fin nyponbuske långt ifrån vägar och avgaser och plocka nyponen. De mognar på hösten men kan plockas ända in på vintern. Ta en stund till medveten närvaro när du plockar nyponen. Njut av att skörda från naturen och laga mat på ett miljövänligt sätt. Visst känns det bra?
  2. Skölj 5 dl nypon och skär dem i två delar. Hacka 5 dadlar (10 om du vill ha soppan sötare) och koka i 5 dl vatten. Låt soppan puttra i ca 15 minuter och sedan dra i minst en halvtimme, gärna längre. Sila sedan soppan i en tesil eller kaffefilter.
  3. Drick nyponsoppan som den är, eller red den med lite maizena om du vill ha den tjockare. Den går också att spara i kylen i ca 3 dagar.

AtMerVegetariskt.se