Passa på att göra en god saft av rabarber och jordgubbar nu när det är säsong. Det växer så det knakar i min trädgård. Härligt! Både barn och vuxna gillar denna saft, kanske för att jag tillsätter vaniljsocker i saften. Det förhöjer rabarbersmaken! I receptet står olika mått på strösockret. Ni väljer själva om ni önskar en sötare saft eller inte. Njut av en kall rabarber- och jordgubbssaft under soliga sommardagar!
Tillagningstid: 45 minuter
Ingredienser
- 1 kg rabarber
- 200 g – 400 g jordgubbar
- 1,5 liter vatten
- 5 dl (eller 7 dl) strösocker
- 1 rågad tsk vaniljsocker
- Saft från en citron
Hur du lagar
- Skär rabarbern och jordgubbarna i småbitar och koka med vatten i cirka 15 minuter.
- Sila genom en silduk.
- Koka upp spadet igen tillsammans med strösocker, vaniljsocker och citronsaft. Rör om tills sockret har löst sig.
- Skumma av saften och låt svalna.
- Häll upp saften på flaskor. Denna sats ger ca 2 liter koncentrerad saft.