Kryddig, krämig indisk böngryta

Indisk böngrytaI Punjab i Indien är en stor del av befolkningen vegetarianer. Den här rätten är därifrån och kallas Dal Makkhani. Grytan är medelstark, men styrkan på grytan kan varieras med mer eller mindre chili. Servera grytan med indiskt bröd eller basmatiris.
Tillagningstid: Blötläggning över natten + 90 minuter. 30 minuter om du har färdigkokta bönor.
90 minuter tillagning för 4 portioner

Näringsvärde en portion: 364 kcal
Kolhydrater
40 g (44 E%)
Fett
16 g (40 E%)
Protein
15 g (16 E%)
+ En dl kokt basmatiris innehåller: 80 kcal
Kolhydrater
16 g (88 E%)
Fett
0 g (0 E%)
Protein
3 g (12 E%)

IngredienserIngredienser

  • 2,25 dl torkade svarta bönor, eller 6,5 dl kokta
  • 1 dl torkade kidneybönor, eller 2,5 dl kokta
  • 4 tsk finriven färsk ingefära
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 tomater
  • 1 tsk cayennepeppar eller 0,5 tsk sambal olek
  • 2 tsk garam masala
  • 1,5 tsk salt
  • 50 g smör
  • 1,5 dl matlagningsgrädde, 15% fett
  • 1 knippe koriander

TillagningsmetodHur du lagar

  1. Skölj 2,25 dl torkade svarta bönor och 1 dl torkade kidneybönor och blötlägg över natten.
  2. Skölj bönorna igen och låt dem koka upp. Sjud dem sedan i 1 timme tills bönorna är mjuka.
  3. Lägg hälften av bönorna i en bunke och mosa dem med en potatis stöt eller stavmixer.
  4. Fräs 4 tsk finriven färsk ingefära och 3 pressade klyftor vitlök i 50 g smör. Lägg i kryddorna: 1 tsk cayennepeppar, 2 tsk garam masala och 1,5 tsk salt. Lägg i bönorna och hacka 2 tomater och lägg i grytan. Häll i 1,5 dl matlagningsgrädde. Låt grytan puttra i ca 20 minuter.
  5. Ta en stund till medveten närvaro medan grytan puttrar. Gör en kopp te och drick i tysthet utan mobiltelefoner eller andra störmoment. Bara låt tankarna vandra några minuter.
  6. Hacka 1 knippe koriander och servera grytan med ris och strö över koriander.

AtMerVegetariskt.se

%d