På en föreläsning med Maja Söderberg fick man veta både chockerande siffror på hur klimatet påverkas av vad vi äter och konkreta tips på vad man själv kan göra för att minska koldioxidutsläpp.
Maja Söderberg driver företaget Klimatmat.se där hon arbetar med att få folk medvetna om vad de kan göra själva genom föreläsningar och två böcker.
Sju årstider i Majas kök (till höger) och Majas klimatmat, men mer om det sen.
Maja pratade om att ledarna i världen hade kommit fram till att man inte skulle höja temperaturen med mer än 2 grader, men den hade redan ökat 0,7 grader, så även om alla koldioxidutsläpp minskades till noll omedelbart så var målet förmodligen redan passerat. Så, vad kan vi göra själva då medan världens ledare pratar vidare?
Som en vanlig konsument står maten för 30 % av koldioxidutsläppen, resten är shopping, resor och boende. Maja argumenterade för att maten är lätt att ändra på och att äta klimatsmart även är nyttigt.
Det är komplicerat att ta reda på just hur mycket utsläpp en tomat gör. Det beror på var den är odlad, med vilken odlingsmetod, vilken gödning, vilken sort och hur mycket svinn det blir på vägen. Det finns 6 regler som Maja satt upp som är lite enklare att följa:
- Utgå från säsongens närproducerade råvaror.
- Ät en hållbar mängd kött
- Släng inte maten
- Handla utan bil
- Välj ekologiskt
- Välj fisk från hållbara bestånd
Utgå från säsongens närproducerade råvaror

Den första regeln är väl rätt enkel att förstå. Ät det som är moget nu och gärna i eget land, eller av en lokal odlare. Det är även mycket näring i det som just mognat och det kan vara lite kul att hitta på nya recept. Är man inte speciellt kreativ i köket så har Majas bok Sju årstider i Majas kök recept efter säsong. Jag blev i alla fall frälst av den boken! Hon tyckte inte att 4 årstider var nog, eftersom det skiljer mycket mellan juni och juli, men inget alls mellan december och januari, så det blev 7 istället. Hon skriver väldigt pedagogiskt och har illustrerat visuellt med pyramider vad man ska äta de olika perioderna. Här är ett exempel, och fler pyramiderna finns på Klimatsmart.se. De är klassiska matpyramiderna där man äter råvarorna längst ned ofta, de i mitten ibland och de överst sällan. Genom att följa det här så slipper man äta mat som rest långt eller odlats i växthus.
Ät en hållbar mängd kött
Regel två. Äter man mycket vegetariskt kommer det här ju naturligt, men för blandätare är det bättre att istället för att tänka ”Jaha, ska vi ha kött eller fisk” utgå ifrån vad som är i säsong, göra grönsaken till huvudrätten och ha kött eller fisk på sidan om.
Sveriges lantbruksuniversitet – SLU har räknat ut att en hållbar mängd kött är 20-40 kg per person och år, det blir 55-100 g per person och dag. Idag äter vi 86 kg per person och år, eller 236 g per person och dag. Se därför köttet som en krydda, inför köttfria dagar och gör receptmakeover. Receptmakeover tar du ett vanligt recept, t ex lammfärsbiffar och byter ut hälften av köttet mot kikärtor eller linser. Se här hur man lägger till lite grönt i köttet.
Välj ekologiskt

Själv måste jag erkänna att min första anledning att välja ekologiskt är för att det är nyttigare att inte äta en massa bekämpningsmedel. Men, att det är bra för miljön är så klart en positiv bonus. Nackdelarna är att det kan vara lite dyrare och det är lite mer svinn eftersom t ex citrusfrukter inte doppas i antimögelmedel innan de säljs. Men handlar man smart så slänger man inte så mycket.

Välj fisk från hållbara bestånd
Välj fisk som är KRAV märkt eller MSC märkt eftersom utfiskning är ett problem. Även odlad lax kan medföra utfiskning eftersom det går åt 2,5 kg fisk för att föda upp 1 kg lax.
Handla utan bil
Utsläppen av bilresorna till och från mataffären står för 50 % av utsläppen i matdelen. Bor man i stan är det ju inte så svårt att promenera till affären och på landet kanske man kan cykla. Men, bor man i glesbygden har man ju inget val. Bättre planering kanske kan hjälpa.
Släng inte maten
En tredjedel av all mat som produceras i världen slängs!!! En tredjedel. Det är massor. I u-länderna slängs det för att det blir livsmedelsförluster p.g.a. att t ex lagermöjligheterna är dåliga. I i-länderna är det matsvinn i både butikerna, restauranger, storkök och hemma.
Maja hade några tips för att minska svinnet hemma:
- Ha en använd-först-hylla där man ställer saker som måste ätas snart.
- Skåprensning med jämna mellanrum. Laga på det som har kort datum.
- Rest buffé av sådant som är kvar i kylen.
- Små tallrikar och glas. Då lägger man inte upp mer än man orkar.
Det var en lärorik kväll att lyssna på Maja. Vill ni lära er mer så tipsar jag om hennes två böcker Sju årstider i Majas kök och Majas klimatmat. Ska ni bara välja en så skulle jag ta Sju årstider!