Dahl en indisk linsgryta med syltlök

Daal med syltlökDahl, eller daal är en klassisk indisk rätt. Dahl betyder linser, och är alltså en linsgryta. Den är inte ett specifikt recept, utan kan varieras med olika kryddning och olika linser.
Tillagningstid: 35 minuter, inklusive en paus. Snabbare om du har färdigkokta linser.
35 minuter tillagning för 3 portioner
IngredienserIngredienser

  • 2 msk olja
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 cm färsk finriven / 1 tsk malen ingefära
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 msk fänkålsfrön
  • 3 dl torkade röda linser
  • 2 msk tomatpuré
  • 100 g / 0,5 burkar syltlök

TillagningsmetodHur du lagar

  1. Hetta upp 2 msk olja i en gryta. Pressa i 3 klyftor vitlök och stek. Riv 2 cm ingefära fint och lägg i grytan.  Lägg i 1 tsk spiskummin, 1 tsk svartpeppar, 1 tsk gurkmeja och 1 tsk fänkålsfrön.
  2. Häll på 6 dl vatten, 3 dl torkade röda linser och 2 msk tomatpuré. Koka i 20 minuter under lock, rör emellanåt.
  3. Ta en liten stund till att bli medveten om tankar. Sitt ned och koppla av. Blunda och ta några djupa lugna andetag. Notera vilka tankar som dyker upp. Döm inte tankarna, bara betrakta dem och tänk på dem som moln som glider förbi. Iaktta dina tankar medan du andas lugnt och djupt. När du känner dig redo kan du öppna ögonen och sträcka på dig.
  4. Skölj en halv burk syltlök och lägg i grytan och koka upp igen.
  5. Servera grytan med youghurt eller Raita (då är den inte vegansk längre, eftersom raita innehåller yoghurt).

AtMerVegetariskt.se

Vegetarisk vardagsmat – 10 lättlagade recept

Vegetarisk vardagsmat - 10 lättlagade recept

“Vegetarisk vardagsmat – 10 lättlagade recept” innehåller en blandning av grytor, burgare och ugnsbakade rätter. Boken underlättar vardagspusslet och har även en rejäl dos mindfulness så att du kan få in lite lugn i din vardag. Med 10 lättlagade recept ska den göra det lätt att laga god och nyttig vegetarisk mat. Recept som ingår:

  • Koriander- och kumminkryddade morotsbiffar
  • Burgare på blandade bönor – i ugn
  • Marias kesobiffar med kidneybönor, purjolök och persilja
  • Falafel – vegetariska kikärtsbullar
  • Söt och såsig auberginegryta
  • Böngryta med äpple, morot och smak av senap
  • Svart böngryta med aprikos och apelsin
  • Gröna linser spetsat med rabarber, spenat och ingefära
  • Spenatlasagne med keso och morötter
  • Vegetarisk kålpudding med quorn

Om du är nybörjarvegetarian ger boken dig ett par grundrecept du kan basera din vegetariska matlagning på innan du experimenterar vidare, men det finns även mycket att hämta för en mer erfaren vegetarian.

E-bok (pdf format) – 39 kr:

Tryckt bok:
Hos Amazon.com och Amazon.co.uk.

AtMerVegetariskt.se