Den här veganska grytan har djup i smakerna med vinäger och senap som kryddar och gör lite den sötsur. Det är en god höst- eller vintergryta.
Det går jättebra att frysa in grytan och äta den senare.
Tillagningstid: 60 minuter, inklusive en paus när grytan puttrar.
Näringsvärde en portion – Utan yogurt: 214 kcal | ||
---|---|---|
Kolhydrater 23 g (46 E%) | Fett 9 g (40 E%) | Protein 7 g (14 E%) |
+ Två deciliter råris innehåller: 172 kcal | ||
Kolhydrater 35 g (85 E%) | Fett 1 g (5 E%) | Protein 4 g (10 E%) |
Ingredienser
- 2 gula lökar
- 2 syrliga äpplen, t ex Granny Smith
- 2 stora morötter
- 2 msk olja
- 2 grönsaksbuljongtärningar
- 2 msk vitvinsvinäger
- 1 msk senap
- 0,5 msk socker
- 3 msk tomatpuré
- 1 tsk oregano
- 1 tsk spiskummin
- 0,5 tsk salt
- 0,5 tsk peppar
- 1 burk / 230 g kidneybönor
Hur du lagar
- Skala 2 gula lökar, 2 äpplen och 2 morötter. Hacka löken och riv äpplen och morötter grovt. Fräs dem mjuka i en gryta i 2 msk olja.
- Tillsätt 2 grönsaksbuljongtärningar, 5 dl vatten och kryddorna: 2 msk vitvinsvinäger, 1 msk senap, 0,5 msk socker, 3 msk tomatpuré, 1 tsk oregano och 1 tsk spiskummin. Låt grytan puttra i 20 minuter under lock. Rör om någon gång.
- Ta en liten stund att sitta ned och koppla av. Ta ett djupt andetag, blunda och känn hur andetaget känns. Hur rör sig luften in i dina lungor och hur rör den sig ut igen? Ta 10 långa djupa andetag och notera hur det känns. Om tankarna svävar iväg, så börja bara om där du slutade. När du känner dig redo kan du öppna ögonen och sträcka på dig.
- Skölj kidneybönorna och lägg dem i grytan och koka i 5 minuter till. Lägg till 0,5 tsk salt och 0,5 tsk peppar eller efter smak. Servera grytan med en klick yoghurt, och gärna med bulgur, couscous eller ris.
@sandra: Ja, även hjärnan behöver näring! 🙂
Steg 3 lät mycket smaskigt!