2-i-1 recpet: Rabarberkompott och rabarbersaft – båda sockerfria

Sockerfri rabarberkompottTidig sommar är rabarber i säsong. Men, passa på att skörda och frys in. Det är bara att skiva i centimetertjocka skivor och lägga i frysen, så kan de användas året om. Rabarber är ganska surt, och kan behöva sötas ganska mycket för att ätas. Nu gillar jag ju inte att använda socker, så det här receptet är en kompott sötad med banan och kryddad med kanel. Nyttigt och gott till efterrätt, frukost eller mellis. Gör gärna dubbel sats så kan du laga sockerfri rabarberpaj också.
Portioner: Ger 1 liter kompott eller 5 portioner på 2 dl styck.
30 minuter tillagning för 5 portioner

Näringsvärde en portion kompott: 110 kcal
Kolhydrater
23 g (88 E%)
Fett
>1 g (5 E%)
Protein
2 g (7 E%)
*Andelen kolhydrater är hög. Livsmedelverkets rekommendationer är kolhydrater 45-60 E%, fett 25-40 E% och protein 10-20 E%. Försök kompensera för det under dagen.

IngredienserIngredienser

 • 5 stjälkar / 500 g rabarber
 • 3 mogna bananer
 • 1 nypa salt
 • 1 tsk kanel

Till saften:

 • kryddnejlikor
 • 10 dadlar

TillagningsmetodHur du lagar

 1. Skölj och skiva 5 stjälkar rabarber 1 centimertjocka skivor. Koka i 10 minuter i 1 liter vatten.
 2. Ta några minuter till medveten närvaro. Sätt dej i en lugn hörna, gärna vid ett fönster. Det kanske är tidig sommar? Men vilken årstid det än är ta några minuter att visualisera trevliga saker du ska göra de närmsta veckorna. Njut av årstiden.
 3. Rabarbersaft: Häll av det mesta av vattnet, kompotten ska fortfarande vara ganska blöt. Spara vattnet och lägg i 8 kryddnejlikor och söta med 10 hackade dadlar och låta det dra till saft. Rabarber är ganska surt så vill du ha sötare får du ta fler dadlar. Låt det dra minst en halvtimme innan du silar bort dadlar och nejlikor.
 4. Skala och skiva 3 bananer och lägg i. Lägg i 1 nypa salt och 1 tsk kanel. Koka upp. Mixa med en stavmixer om du vill ha kompotten slät.
 5. Servera varm eller kall med turkisk yoghurt.

AtMerVegetariskt.se