Tomaten som gör dig effektiv – Pomodoro metoden

cooking-timerKänner du att du inte får något gjort trots att du jobbar hela tiden? Någon kollega kommer och pratar, du svarar på ett mejl, du surfar på en länk i mejlet och vips där gick det en kvart. Multi-tasking gör dig inte heller så speciellt effektiv, det tar mycket tid och energi att byta mellan olika uppgifter. Pomodoro metoden är ett sätt att bli mer effektiv och organisera din tid – och som en bonus även får mer fritid över.

Allt du behöver är en tajmer. Mobil telefonen eller en äggklocka funkar bra. Sen gör du så här:

  1. Skriv upp alla saker du behöver göra framöver på ett papper.
  2. Välj uppgifter du ska göra idag på ett nytt papper. Försök estimera hur många pomodoro varje uppgift tar – en pomodoro är 25 minuter.
  3. Ställ klockan på 25 minuter. Börjar jobba med den första uppgiften. Inget annat. Ingen mobil. Inget Facebook. Inget mejl.
  4. När klockan ringer, dra ett streck bredvid den första uppgiften för att markera en pomodoro.
  5. Ta en paus på några minuter. Rör gärna på dig.
  6. Efter pausen ställer du klockan igen och påbörja nästa pomodoro. Fortsätt med uppgift ett tills den är färdig – även om det tar ett par stycken pomodoro – och du har uppnått det du satte som mål för uppgiften. T ex ”Skriva klart en rapport”.
  7. Se till att du även använder lite tid till att sammanställa (recap) vad du gjort och utvärdera (review) resultatet.
  8. Efter 4 pomodoro tar du en längre paus. Kanske äter ett litet mellis och rör på dig.

Dyker det upp distraktioner under tiden skriver du ned dem och tar itu med dem efter din pomodoro är slut. Du kanske kommer på att du behöver ringa någon, eller får en bra idé. Parkera dem på en lapp.

Den här artikeln tog 3 Pomodoro att skriva. I första pomodoron så gjorde jag research – och tuggade lite på pennan. I andra skrev jag artikeln. I tredje så rättstavade jag, finjusterade och publicerade den på bloggen.

Pomodoro tekniken är inget nytt. Det har funnits sen sent 80-tal och utvecklades av italienaren Francesco Cirillo. Anledningen att den heter pomodoro är att de italienska äggklockorna ser ut som tomater.

Pomodoro är en agil metod som används av många programmerare. Den lilla pausen betyder att du stannar upp och får lite tid att tänka till. Med den här metoden känns det som du får en överblick över saker du behöver göra. Det känns även som du får saker gjort och att du gör det som är viktigast. Prova själv och berätta gärna hur det går.
Pomodoro metoden kommer också förbättra din hälsa. Att sitta still kan döda dej!