Sitta stilla kan döda dig

stolBåde vuxna och barn tillbringar mer än hälften av den vakna tiden stillasittande. Tidigare sa de vanliga rekommendationerna att vi ska vara aktiva 30 minuter några gånger i veckan – fokus har legat på att röra sig regelbundet. Men nu menar forskare att det är viktigare att titta på tiden vi sitter stilla. Sitter du hela dagen räcker det inte med ett pass på gymmet några gånger i veckan.

I en Kanadensisk undersökning ”Canada fitness survey” undersöktes 17 013 människor och deras vanor. Summa summarum av undersökningen var att sitter du stilla så ökar risken med över 50 % att dö i kardiovaskulära sjukdomar (hjärtat alltså!). Ännu värre blir det om du även röker, stressar och är överviktig.

Forskarna rekommenderar att du tar en paus åtminstone en gång i timmen. Gå en vända på kontoret eller hämta ett glas vatten. Sitter du framför tv:n så hoppa upp i reklampausen och rör på dig.

Du vet allt det här redan. Eller hur? Och tipsen är ganska banala. Men gör du det då? Trodde inte det… Svårigheten – i alla fall för mig – var att få in vanan att bryta arbetet framför datorn. Det som funkade var att sätta larmet på min mobil. En vanlig äggklocka funkar också. Jag blir väldigt fokuserad när jag jobbar och glömmer lätt av tiden och att ta paus. Jag sätter helt enkelt larmet på 25 minuter. Lägger mobilen en bit bort och börjar jobba. Efter 25 minuter piper larmet. Det är så irriterande ljud att du bara måste resa sig för att stänga av. När du ändå rest sig kan du gå och hämta pappret i skrivaren och gå och göra en kopp te och så fick jag min paus. Prova gärna du också och berätta hur det går.