Det finns en djungel av olika gifter som påverkar oss på olika sätt. Bisfenol A, eller BPA debatten har blommat upp igen. Med all rätt. Hugh Taylor är Yale University physician, professor and researcher och har undersökt ämnet. Så här säger han: “It has permanent, lasting effects.” och “The adult exposure is concerning, but I think the fetal exposure is worse.” Inte nog med att det är farligt för vuxna, det är ännu värre för barn och särskilt foster. Taylors studier visar at kemikalien ändrar hur vårt DNA fungerar, och är endoktrinstörande (epigenetic change).
Det första du ska göra är att undvika plast och plastflaskor som innehåller Bisfenol A.
De är märkta med nummer 7 i botten. Undvik även de som är märkta med nummer 3.
Men, Shanna Swan som är Professor in the Department of Obstetrics and Gynecology and Director of the Center for Reproductive Epidemiology at the University of Rochester School of Medicine and Dentistry, säger att exponeringen är mycket mer omfattande än från plastflaskor.
Det andra du ska göra är att undvika konserver.
Varför används Bisfenol A i konservburkar? Konservburkar är försedda med ett plastlager på insidan som innehåller Bisfenol A. Anledningen är att förhindra smaken från metallen att påverkar maten och även att förhindra bakterier att tränga in i maten.
BPA, eller Bisfenol A finns i praktiskt taget alla konserver. Lättare sagt än gjort. Men gör ett försök i alla fall. Ett alternativ är att köpa mat på glasburkar istället. Tänk då på att Bisfenol A även finns på insidan av metallocken till glasburkarna.
Vad man kan göra i stället?
Många livsmedelsproducenter jobbar aktivt med att hitta andra alternativ till konservburkar. Naturskyddsföreningen rekommenderar Tetra Pak som ett alternativ.
Enligt Axfood innehåller Tetraförpackningar inte Bisfenol A så här säger de: “Tetraförpackningar som används som ett alternativ till konserver eller drycker innehåller inte Bisfenol A.” ICA jobbar även med att fasa ut Bisfenolet i sina produkter och även ur kassakvitton: “Vi har redan fasat ut Bisfenol A ur nappflaskor, barnartiklar såsom bestick, tallrikar, muggar etc., barnmatsburkar, kassakvitton och matförvaringsburkar.”
Enligt Livsmedelsverket är det så små mängder Bisfenol A som går över till maten att det inte är något att oroa sig för. Det ska till och med vara säkert för gravida och foster. “Risken för att ämnen i plastmaterial som förs över till maten ska skada hälsan är mycket låg. “säger de. Men, det finns ju dock ändå en risk!
Även Tetra Pak själva bekräftar att förpackningen inte innehåller Bisfenol A: “Vi kan bekräfta att Bisfenol A eller andra Bisfenoler inte används av Tetra Pak under tillverkningen av vårt förpackningsmaterial. Det används inte heller som beståndsdel/tillsats i något av de materialen som bildar lager eller öppningar i våra förpackningar (polyeten, aluminiumfolie och kartong).”
SIG Combiblock AB som också tillverkar samma slags förpackningar som Tetra Pak hävdar att även deras förpackningar inte innehåller Bisfenol eller andra farliga ämnen.
Så, tills dess att man upptäcker att Tetra Pak är giftiga så köper jag det!