Pumpapaj vegetarisk eller vegansk och sockerfri med härliga höstkryddor

PumpapajDen här pajen tar lång tid att laga, men det är värt det. Först ska pumpan rostas, sen pajdegen kylas och pajen bakas. Den är också bättre dagen efter när kryddorna gottat till sig, så den får gärna stå ett dygn innan man äter den. Vill man göra en vegansk version så byt ut äggen mot tofu och smör mot olja.
Portionsstorlek: 6 stora bitar, eller flera små.
Tid är 90 minuter aktiv tid. Tid i ugn är 2 x 60 minuter. 90 minuter tillagning för 6 portioner

 

Näringsvärde en portion (räknat på 6 bitar): 273 kcal
Kolhydrater
33 g (48 E%)
Fett
13 g (44 E%)
Protein
5 g (8 E%)
*Andelen fett är hög. Livsmedelverkets rekommendationer är kolhydrater 45-60 E%, fett 25-40 E% och protein 10-20 E%.

IngredienserIngredienser

  • 1 pumpa, drygt 1 kg, beroende på hur mycket “kött” det är och hur mycket kärnor, det behövs ca 5 dl eller 250 g rensat “kött”.
  • 2 dl mjöl
  • 80 g smör
  • 2 ägg eller 450 g hård tofu
  • 25 st / 150 g torkade dadlar eller 1 dl socker
  • 1,5 tsk kanel
  • 1 tsk vaniljextrakt
  • 0,5 tsk malen muskotnöt
  • 0,25 tsk malen nejlika
  • 0,25 tsk malen ingefära

TillagningsmetodHur du lagar

  1. Sätt på ugnen på 220 grader.
  2. Rosta pumpan: Dela 1 pumpa i två halvor. Skrapa ur kärnorna – dem kan du salta och rosta, så släng dem inte. Lägg pumpahalvorna upp och ner på ett ungsform eller plåt. Häll 2 dl vatten i botten av fatet. Rosta i ugn i ca 1 timme.
  3. Rosta pumpan i ugnGör pajskalet: Blanda 2 dl mjöl och 80 g smör på en skärbräda och hacka ihop degen med en stor kniv. Hacka fram och tillbaka tills smöret och mjölet blandar sig. Knåda ihop degen och kavla ut den tomt. Klä en form som rymmer 1,5 liter med degen. Kyl i kylskåpet ca 20 minuter.
  4. Ta ut pumpan ur ugnen och sänk värmen till 180 grader. Förgrädda skalet i ugnen i 10 minuter.
  5. Skrapa ur pumpaköttet och låt det svalna.
  6. Blanda smeten: I en matberedare (eller bunke om du använder stavmixer) lägg: 5 dl pumpa – spara resten och gör pumpasoppa, 2 ägg, 1,5 tsk kanel, 1 tsk vaniljextrakt, 0,5 tsk malen muskotnöt, 0,25 tsk malen nejlika och 0,25 tsk malen ingefära. Hacka 25 dadlar och lägg i. Mixa slätt men inte för mycket.
  7. Häll i smeten i skalet.
  8. Baka pajen i mitten av ugnen 1 timme. Testa att sticka in en kniv. Är kniven torr eller ren, alltså inte kladdig så är pajen klar.
  9. När pajen står i ugnen, ta en stund till medveten närvaro. Sträck ut kroppen och känn hur lång du kan bli. Sträck dej upp mot taket. Fäll kroppen framåt och se om du kan nå tårna. Häng där ett tag och sträck sedan upp igen.

AtMerVegetariskt.se