Skiljer det så mycket mellan olika mjöl som man kan tro? Är det verkligen så mycket bättre att baka på ett dinkelmjöl än ett vanligt vetemjöl? En del recept verkar tycka det är helt ok att slänga in en deciliter socker eller två, bara man använder dinkelmjöl. Jag undrar…
Nu beror det ju lite på vad man vill uppnå genom att byta mjölsort också, men om det är att det ska vara att äta lite nyttigare, med färre snabba kolhydrater så verkar det inte vara jättestor skillnad mellan ett vanligt kritvitt vetemjöl och ett siktat dinkelmjöl. Äter man LCHF eller strikt GI så är man kanske lite nogare med att räkna kolhydrater.
Vetemjölet innehåller 10 g protein, dinkelmjölet 13 gram. Procentuellt blir det ju 30% mer, men 3 gram, gör det så stor skillnad i praktiken? Kolhydrater varierar det ännu mindre på, vetemjölet har 73 gram och dinkelmjölet 65 g, bar en 12% ökning. Nej, ska man fundera över ett mjölbyte som ska få effekt så ska man nog välja sojamjölet som innehåller 37 gram protein och 16 gram kolhydrat. Gillar man inte den extremt äckligt bittra bismaken (tycker jag i alla fall!) av sojamjöl så kan man ta mandelmjöl som innehåller 19 gram protein och 6 gram kolhydrat, kikärtsmjöl som innehåller 22 gram protein och 59 gram kolhydrater eller kokosmjöl som har 20 g protein och bara 4 gram kolhydrater. Men, både kokosmjöl och kikärtsmjöl har i alla fall jag haft lite svårt att få tag på.
Alternativt så halverar man bara mängden bröd och kakor man stoppar i sej, så har man löst problemet utan att grotta ned sig i mjölpåsen allt för mycket. 🙂
Jämförelsetabell mjölsorter. Antal gram protein och kolhydrat per 100 g
Vetemjöl
• Protein 10 g
• Kolhydrat 73 gram
Grahamsmjöl
• Protein 10 g
• Kolhydrat 61 gram
Bovetemjöl
• Protein 7 gram
• Kolhydrat 76 gram
Dinkelmjöl, fullkorn
• Protein 14 gram
• Kolhydrater 59 gram
Dinkelmjöl, siktat
• Protein 13 gram
• Kolhydrat 65 g
Sojamjöl
• Protein 37 gram
• Kolhydrat 16 gram
Havrekli
• Protein 19 gram
• Kolhydrat 45 g
Mandelmjöl
• Protein 19 gram
• Kolhydrat 6 gram
Kikärtsmjöl
• Protein 22 gram
• Kolhydrat 59 gram
Kokosmjöl (inte gjort på malda kokosflingor)
• Protein 20 g
• Kolhydrat 4 gram
Lycka till med bakningen!
–3 BÖCKER I 1 —
Vegetarisk Nybörjarmat – 10 snabba rätter, 10 lättlagade recept och 10 matiga soppor:

”Att komma igång med vegetarisk matlagning är inte svårt, bara man vet var man ska börja. Den här boken ger dig verktygen du behöver för att äta mer vegetarisk mat. Lättlagat och gott helt enkelt.”
Kanske du funderat ett tag på att bli vegetarian, eller bara äta vegetarisk mat lite oftare. Kanske du har provat en del redan? “Vegetarisk Nybörjarmat – 10 snabba rätter, 10 lättlagade recept och 10 matiga soppor” ger dig en bra start för att testa vidare. 10 recept när det är svårt att få tiden att räcka till, 10 vardagsrecept som underlättar i vardagspusslet och 10 matiga soppor som mättar. Alla recept har en dos mindfulness inbakat så att du kan få in lite lugn i vardagen.
3-i-1: Den här boken är “Vegetarisk vardagsmat”, “Vegetarisk snabbmat” och “Vegetariska soppor” allt i ett, så har du redan köpt de andra tre så har du redan allt du behöver!
E-bok (pdf format) – 69 kr:
