Som vegetarian får man ofta höra att man äter för lite proteiner. Här är ett extra tillskott. Varje pannkaka innehåller knappt 5 gram protein och en portion är ca 3 pannkakor, alltså 14 gram protein.
Tillagningstid: 30 minuter, baserat på att du har färdigkokta bönor. En portion beräknas till 3 pannkanor.
Näringsvärde en portion (3 pannkakor): 275 kcal | ||
---|---|---|
Kolhydrater 28 g (38 E%) | Fett 14 g (43 E%) | Protein 14 g (19 E%) |
*Andelen fett är något hög. Livsmedelverkets rekommendationer är kolhydrater 45-60 E%, fett 25-40 E% och protein 10-20 E%. Försök kompensera för det under dagen. |
Ingredienser
- 2 dl havregryn
- 100 gram / 1,5 dl / 0,5 paket vita bönor, tex cannellinibönor, stora vita bönor eller små vita bönor
- 2 mogna bananer
- 5 ägg
- 0,5 tsk salt
- 1 tsk kanel eller kardemumma eller 0,5 tsk vaniljpulver (kan uteslutas)
- 1 tsk bakpulver
- Smör till stekning, ca 2 matskedar
Hur du lagar
- Mät upp 2 dl havregryn i en skål. Ta en stavmixer och mixa dem till mjöl. Har du ingen stavmixer kan du mortla dem. Har du ingen mortel kan du finhacka med en kniv, men det tar en stund.
- Lägg i 100 gram bönor, 2 mogna bananer, 5 ägg, 0,5 tsk salt, 1 tsk kanel eller annan smaksättning. Mixa allt väl.
- Låt smeten stå i 10 minuter och dra, längre går också bra.
- Lägg i 1 tsk bakpulver och rör om.
- Hetta upp smör i en stekpanna och mät upp ca 0,8 deciliter smet till varje pannkaka. Stek i stekpanna på medelvärme. Håll koll, de bränner lätt. När de stelnat på ovansidan vänder du.
- Ät med yoghurt, sylt, sirap eller hur du brukar äta pannkakor.
- De går att spara i kylen om man vill äta senare till mellis eller liknande.