Bananpannkakor med bönor – extra proteinrika

Bananpannkakor med börnorSom vegetarian får man ofta höra att man äter för lite proteiner. Här är ett extra tillskott. Varje pannkaka innehåller knappt 5 gram protein och en portion är ca 3 pannkakor, alltså 14 gram protein.

 

Tillagningstid: 30 minuter, baserat på att du har färdigkokta bönor. En portion beräknas till 3 pannkanor.
30 minuter tillagning för 4 portioner

 

Näringsvärde en portion (3 pannkakor): 275 kcal
Kolhydrater
28 g (38 E%)
Fett
14 g (43 E%)
Protein
14 g (19 E%)
*Andelen fett är något hög. Livsmedelverkets rekommendationer är kolhydrater 45-60 E%, fett 25-40 E% och protein 10-20 E%. Försök kompensera för det under dagen.

IngredienserIngredienser

  • 2 dl havregryn
  • 100 gram / 1,5 dl / 0,5 paket vita bönor, tex cannellinibönor, stora vita bönor eller små vita bönor
  • 2 mogna bananer
  • 5 ägg
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk kanel eller kardemumma eller 0,5 tsk vaniljpulver (kan uteslutas)
  • 1 tsk bakpulver
  • Smör till stekning, ca 2 matskedar

TillagningsmetodHur du lagar

  1. Mät upp 2 dl havregryn i en skål. Ta en stavmixer och mixa dem till mjöl. Har du ingen stavmixer kan du mortla dem. Har du ingen mortel kan du finhacka med en kniv, men det tar en stund.
  2. Lägg i 100 gram bönor, 2 mogna bananer, 5 ägg, 0,5 tsk salt, 1 tsk kanel eller annan smaksättning. Mixa allt väl.
  3. Låt smeten stå i 10 minuter och dra, längre går också bra.
  4. Lägg i 1 tsk bakpulver och rör om.
  5. Hetta upp smör i en stekpanna och mät upp ca 0,8 deciliter smet till varje pannkaka. Stek i stekpanna på medelvärme. Håll koll, de bränner lätt. När de stelnat på ovansidan vänder du.
  6. Ät med yoghurt, sylt, sirap eller hur du brukar äta pannkakor.
  7. De går att spara i kylen om man vill äta senare till mellis eller liknande.

AtMerVegetariskt.se

%d